Zelf een webiste maken

Zelf een webiste maken

 

hostnet (2)Zelf een website maken is leuk en minder moeilijk dan het lijkt.

Grofweg zijn er twee mogelijkheden:

  • gebruik maken van een Content Management System (CMS, bijv. Joomla of Drupal)
    Wil je snel een website online plaatsen, kies dan voor een CMS. Je kunt je concentreren op de tekst en afbeeldingen en hoeft je niet te bekommeren over de lay-out en functionaliteit van de website.
  • je website zelf maken met HTML en CSS
    Moet je website helemaal naar je eigen wensen zijn, maak ‘m dan zelf.
    HTML en CSS zijn niet moeilijk te leren. Op internet staan diverse tutorials. Een aanrader is de websitecodecademy.com waar je stap voor stap een website leert maken. Ook als je later meer functionaliteit wilt toevoegen aan je site en PHP of Javascript nodig hebt, kun je op codecademy terecht. Met HTML maak je als het ware de ruwe versie van je site. Je gebruikt zogenaamde tags om de content in te delen in headers, paragrafen, lijsten e.d. CSS gebruik je vervolgens om vast te leggen hoe de ruwe versie eruit gaat zien door opmaak-eigenschappen aan de diverse tags toe te kennen. Het is prettig om te werken met een HTML-editor (bijv. PSPad).

Als je website klaar is heb je een domeinnaam en een webhost nodig. Je plaatst je website op de server van een webhost en via de eraan gekoppelde domeinnaam wordt de site toegankelijk voor alle internetgebruikers. De meeste webhosts verzorgen ook de uitgifte van domeinnamen, zodat je op één adres al je website-gerelateerde zaken kunt regelen. hoe maak ik een website