AVG scan binnen uw organisatie uitvoeren door The Networkers

AVG scan

Sinds eind mei van dit jaar moeten organisaties aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen. Door een AVG scan uit te laten voeren binnen uw organisatie, achterhaalt u of uw organisatie al aan deze verordening voldoet. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk voor aanpassingen in uw bedrijfsvoering te zorgen. De boetes voor organisaties die niet aan de richtlijnen van de AVG voldoen, zijn bijzonder hoog. In dit artikel vertellen we u meer over het laten uitvoeren van een AVG scan en de werking van de AVG.

Netwerk

Werkwijze bij het uitvoeren van een AVG scan

Zelf een AVG scan uitvoeren is vaak lastig. U kijkt mogelijk over essentiële aspecten heen, als u niet helemaal thuis bent in de regelgeving die sinds 25 mei geldt. Reden genoeg om deze AVG scan door een externe partij uit te laten voeren. Er zijn verschillende bedrijven, die uw organisatie technisch, procedureel en juridisch door kunnen lichten. Op plekken waar uw organisatie nog niet aan de AVG-regelgeving voldoet, kunt u direct voor een aanpassing zorgen. In veel gevallen kan zo’n bedrijf u hierbij helpen. Het voornaamste doel van het laten uitvoeren van een AVG scan, is het wegnemen van het risico op hoge boetes.

Organisatie

Regelgeving sinds de invoering van de AVG-wet

Voor de introductie van de AVG-wet had ieder land z’n eigen regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens. In Nederland werd dit vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Om hier meer eenheid in te creëren, werd besloten om algemene richtlijnen voor het beschermen van persoonsgegevens en de privacy van gebruikers op te stellen. Deze richtlijnen vindt u terug in de GDPR, de General Data Protection Regulation. De AVG is op deze richtlijnen gebaseerd en geldt specifiek voor Nederland. Andere landen hebben hun eigen AVG-wet.