Koffiebonen

Koffiebonen

De koffieboon komt oorspronkelijk uit wat nu bekend is als Ethiopië. In eerste instantie werd koffie daar niet gedronken zoals we dat nu doen en is het bijna per toeval ontdekt. De Arabieren kwamen later in aanraking met de koffiebonen en zijn deze gaan branden. Zo waren zij de eerste die er koffie van zijn gaan maken op een manier die vergelijkbaar is met hoe we het nog steeds doen. Het drankje was al vrij snel razend populair en werd een belangrijk export product voor de Arabische wereld. Het duurde tot ongeveer de 16e eeuw voordat het in Europa bekend werd. Kort daarna is de koffieboon over de hele wereld verspreid tijdens de koloniale periode. Dit is met name gebeurd door Nederlandse en Engelse scheepvaarders die de boon naar onder andere Zuid-Amerika en Indonesië hebben vervoerd. In deze gebieden vindt het grootste deel van de hedendaagse productie plaats omdat het klimaat en de grond ideaal zijn voor het telen van lekker koffie.

Koffiebonen

Verschillende soorten bonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen. Toch zijn er twee soorten die ongeveer 99% van de totale productie en consumptie vertegenwoordigen. Elke koffiedrinker heeft weleens gehoord van de Arabica en de Robusta. De Arabica is verantwoordelijk voor 70% van de koffie die gedronken wordt en de Robusta voor 30%. De Arabica is de oudste soort en het duurt ongeveer negen maanden voordat ze geoogst kunnen worden. Deze boon heeft een relatief milde maar volle smaak en een wat lager caffeïne-gehalte. De Robusta bonen doen er iets langer over om rijp te worden, ongeveer 10 tot 11 maanden. Het caffeïne-gehalte ligt een stuk hoger en ook de smaak is iets sterker en bitterder. Het is een sterkere plantensoort die beter bestand is tegen ziektes. Hierdoor is hij iets goedkoper dan de Arabica. Ondanks dat is hij door de bittere smaak minder populair. Robusta wordt dan ook vrijwel altijd verkocht in een melange met Arabica om de smaak te balanceren.

Je eigen koffiebonen malen

Het malen van je eigen koffiebonen heeft een groot en positief effect op de smaak van de koffie. Gemalen koffie verliest namelijk erg veel van de smaak, ondanks dat verpakkingen dit tegen proberen te gaan. Echte koffieliefhebbers zullen dan ook hun eigen koffiebonen moeten malen. Bovendien geeft dit meer vrijheid in het samenstellen van het kopje koffie dat perfect aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren.

Ruime keuze aan koffiebonen

Het malen van je eigen koffie maakt het ook makkelijke om je eigen koffiesoort uit te zoeken. Op koffiebonen.nl kun je terecht voor een zeer ruim assortiment van koffiebonen. Bovendien kun je op deze website handige tips en weetjes vinden over koffie. Hierdoor wordt het nog makkelijker om thuis te genieten van uitstekende koffie. Het enige wat je nog nodig hebt is een koffiemaler en natuurlijk een apparaat om koffie mee te zetten. Vooral dat laatste heeft ook een sterke invloed op hoe je koffie smaakt en watvoor maling optimaal is. Bovendien zijn er erg veel verschillende methodes om koffie te zetten. De grofheid van de maling die benodigd is verschild per type koffiezetapparaat.