Wil jij ook jouw bedrijf verkopen? Let dan hierop!

Let goed op als jij jouw bedrijf wilt verkopen. In dit artikel komen namelijk enkele goede tips die jij hoogstwaarschijnlijk goed kunt gebruiken!

Heb jij een bedrijf of heb jij een bedrijf gehad en heb je deze verkocht? In beide gevallen heb je dan te maken met de waardebepaling van een bedrijf. Waardebepaling, cijfers en berekeningen kunnen als zeer lastig worden ervaren. Toch is het prima te doen.

Wat is belangrijk om in acht te nemen als je jouw bedrijf wilt verkopen?

Wat is dan precies belangrijk als je jouw bedrijf wilt gaan verkopen? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag waar jij antwoord op wilt krijgen in dit artikel. Uiteraard zijn er een heleboel dingen waarmee je rekening moet houden als je van plan bent om je bedrijf te gaan verkopen. Het komt zelden voor dat iemand op dezelfde dag een bedrijf verkoopt, als het idee in zijn of haar hoofd is ontstaan. Het gaat immers – in de meeste gevallen – wel om geld en daarom is het zaak om goede voorbereidingen te treffen. Om je een handje op weg te helpen in deze, soms wat ingewikkelde wereld hebben wij een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder waar je aan moet denken als je succesvol jouw bedrijf wilt verkopen. Laten we allereerst de methoden bespreken. Je moet denken aan onder andere de volgende methoden:

  • 5 keer de nettowinst
  • 1 keer de intrinsieke waarde + 2 keer de nettowinst
  • 5 keer de EBIT (Earnings Before Interest en Tax)


We gaan deze drie methoden bij langs. Overigens is het nog goed om te vermelden dat deze opsomming nog goed aan te vullen is met oneindig veel andere variabelen. Bedenk maar eens dat er ook een bedrag voor elke vaste klant kan worden ingevuld. 5 keer de nettowinst werkt als volgt. Dit is een vuistregel die houvast geeft als we het hebben over de bepaling van de waarde van een bepaalde onderneming. Het is soms in een bepaalde tak gewoon om vijf keer de nettowinst als een uitgangspunt te nemen. Dat is vaak toch een indicatie van de waarde. Als de koper de tijd dat er wordt terugverdiend korter wil maken, moet het bedrijf groeien. Dit gegeven laat namelijk zien dat – als de omstandigheden niet wijzigen, de koper meer dan vijf jaar zal moeten werken om het mogelijk te maken dat de overname is terugverdiend.

Ben jij klaar om jouw bedrijf te verkopen?

Hopelijk is nu duidelijk wat voor methoden er bestaan om jouw bedrijf mogelijk te gaan verkopen. Het houdt dus niet op bij een simpele manier, er zijn meerdere manieren om deze stappen te voltooien. Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze tekst of is het al geheel duidelijk wat voor stappen jij moet ondernemen als je jouw bedrijf wilt gaan verkopen? In beide gevallen is het een goed idee om contact op te nemen met aan-verkopenbedrijf.nl” style=”text-decoration:none;”> www.aan-verkopenbedrijf.nl. Zij helpen je dan snel op een goede manier verder. Zo ben jij, snel geholpen.

Nog onduidelijkheden? Schroom niet jouw vragen aan ons te stellen. Wij beantwoorden deze graag!